داروی موثر در درمان نفروپاتی دیابتی

محققین دانشگاه کالیفرنیا ، محققین دانشگاه San Diego، محققین NIH و مایوکلینیک نتایج مطالعه ی کلینیکی بروی یک داروی آزمایشی ضد فیبروز و ضد التهاب بنام pirfenidone را برای درمان بیماران مبتلا به نفروپاتی دیابتی در ژورنال the journal of the American society of Nephrology(JASN) منتشر کردند.

نفروپاتی دیابتی همچنان علت اصلی مرحله ی آخربیماری کلیوی(ESKD) در آمریکا است. این بیماری یکی از اختلالات شایع بیماری دیابت است که در آن سلولهای کلیه به علت بالا بودن قند خون تخریب می شوند.

به گفته ی دکتر Kumar Sharma : یافته های بسیار مهم این تحقیق نشان داد که تجویز دوز مناسبی از دارویی pirfenidone نه تنها سبب توقف تخریب سلولهای کلیوی می شود بلکه باعث بهبود عملکرد کلیه در این بیماران میگردد.

یکی از مراحل پیشرفت بیماری کلیوی و تبدیل آن به ESKD ، فیبروز کلیوی یا renal fibrosis است . در این مرحله رگهای ریز خونی در شبکه ی گلومرولی و بین سلولهای تیوبولار تخریب می شوند (گلومرول ساختاری است که نقش فیلتر را برای دفع مواد زاید از خون بازی می کند).

TGF-B  یا transforming growth factor beta پروتئینی است که اعمال بسیاری را در سلول کنترل می کند که از جمله می توان به ایجاد ماتریکس خارج سلولی اشاره کرد. TGF-B در افراد مبتلا به اختلال کلیوی دیابتی به دلیل افزایش قند خون و بالا رفتن فشار خون تحریک شده و می تواند سبب فیبروز کلیوی گردد.

دکتر Sharma می گوید: تا به امروز درمانهایی که برای نفروپاتی دیابتی بکار رفته است به دارو محدود بوده است داروهایی که فشارخون را بهبود می بخشند و یا میزان قندخون را کنترل می کنند. اما داروی pirfenidone با متوقف کردن TGF-B مانع از ایجاد فیبروز کلیوی می گردد.

محققین دانشگاه سن دیگو در مطالعات قبلی خود بروی مدل موش دیابتی مبتلا به اختلالات کلیوی که دو سال پیش در ژورنال JASN به چاپ رسید، تاثیرات مفید این دارو را بروی موش گزارش کردند . در مطالعه ی انسانی بهبود در تجمع ماتریکس در سطح ژن و پروتئین تنها بعد از 4 هفته درمان مشاهده گردید. در تحقیق اخیرکه یک تحقیق دوسوکور بود، مطالعه بروی 77 بیمار مبتلا به نفروپاتی دیابتی در بیمارستان جفرسون در فیلالفیا، مایوکلینیک در Rochester و در انستیو ملی سلامت NIH انجام گردید . این بیماران به سه گروه مختلف تقسیم شدند: به یک گروه از بیماران دوز بالایی از pirfenidone (2400 میلی گرم) وبه گروه دیگر دوز پائینی از pirfenidone (1200 میلی گرم ) داده شده و گروه سوم به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد.

محققین دانشگاه سن دیگو از طریق اندازه گیری سرعت تخمین فیلتراسیون گلومرولی یا eGFR pirfenidone  در سه گروه مذکور به آنالیز سرعت کاهش عملکرد کلیه ها پرداختند . آنها بعد از یک سال بهبود واضحی در میان افراد دریافت کننده ی دوز پایین pirfenidone مشاهده کردند. اما هیچ بهبودی در میان افراد دریافت کننده ی دوز بالای این دارو مشاهده نگردید. این موضوع احتمالاً به دلیل عدم تحمل دوز بالای این دارو نزد افراد دیابتی مبتلا به بیماریهای کلیوی متوسط تا پیشرفته است.

دکتر Sharmaمی گوید: قدم بعدی انجام مطالعات کلینیکی وسیع تر برای شناسایی بیومارکرهای فردی و تعیین بیمارانی که مستعد بهبود با این دارو هستند ،می باشد به گفته ی دکتر Sharma داروی  pirfenidone ممکن است برای درمان سایر انواع بیماریهای فیبروتیک نیز موثر باشد.

به گفته ی دکتر kopp : ما قبلاً دریافتیم که داروی pirfenidone سبب کند شدن روند تخریب کلیه در سایر انواع بیماریهای مزمن کلیوی نظیر focal segmental glomerulosclerosis می شود، با پیدایش یافته های اخیر در مورد موثر بودن این دارو در درمان شایع ترین بیماری کلیوی (نفروپاتی دیابتی) ، می توان گفت که داروی pirfenidone دارای توانایی بالایی برای کمک به حفظ عملکرد کلیه ها در بیماران به مدت طولانی می باشد.

منبع : www.sciencedaily.com